Dec 312012
 

Sinds dit jaar gebruiken we de eQ-3 radiografische thermostaat kranen om de verwarming per kamer goed te kunnen regelen.2012-12-29 18.07.39_b

Een aantal energie leveranciers biedt tegenwoordig ook dit soort produkten aan (Esssent E-thermostaat) maar heeft als nadeel dat je hiermee het gehele huis instelt en niet per kamer. Daarnaast blijven we liever onafhankelijk zodat we ieder jaar de goedkoopst groene energie kunnen kiezen, dit scheelt uiteindelijk veel geld.

Hieronder een korte beschrijving met foto’s. Continue reading »

Dec 302012
 

Tja, de vraag is natuurlijk wat je bespaart met radiografische radiator knoppen. Meten = weten, dus maar een projectje gestart. Een Netduino aangeschaft met drie thermistors  en een infrarood bewegingsdetecor. Stukje C# code erbij voor .net micro framework (en natuurlijk de beperkingen leren van het micro framework). De eerste resultaten zijn online te zien bij ThingSpeak. Je kan daar eenvoudig een ThingSpeak plugin bij plaatsen zodat een klassiek thermometer met Google Gauge getoond kan worden die de actuele temperatuur toont. Voor een actuele weergave kijk hier.

Nu nog uitzoeken hoe ik het energieverbruik kan bepalen op basis van de afmetingen en de temperaturen van de kamer, radiator-in en radiator-uit. Motion

RoomGaugeBackroom Rad.in

Dec 082012
 

Een thermistor is een elektrische weerstand (component) waarvan de elektrische weerstand afhankelijk is van de temperatuur.

De thermistor is lineair, waardoor deze ideaal is om de temperatuur te meten.

Dec 072012
 

Onze wasmachine staat redelijk ver van de boiler en het duurt even voordat het warmwater van de zolder in de kelder is. Dus maar even een test uitgevoerd wat het scheelt als eerst het warme water beneden is.

De meting is gedaan door 2 gelijke wasbeurten op 40 C te doen met een plugwise stekker. De eerste wasbeurt moet het warmwater van zolder komen, bij de tweede wasbeurt wordt eerste het warme water gecontroleerd bij de naastgelegen wasbak.

Door eerst warm warm water beneden te laten komen is de besparing 88 Wh. In ons gezin bij 365 wasbeurten per jaar zou dat 32 kWh schelen.

Het is wel zo dat meerdere wasbeurten achter elkaar gedraaid worden dus zal al warm water in de kelder zijn en is de besparing minder.

 

Dec 012012
 

Omdat de thermostaat met tijdregelaar goed bevalt, heb ik een extra besteld bij Conrad en deze ook bij mijn schoonmoeder geinstalleerd. Zij heeft blokverwarming en daar was het snel gedaan. Kwestie van de nieuwe thermostaat goed instellen, de oude thermostaatkraan eraf schroeven en de nieuwe erop schroeven. Omdat de schroefdraad precies paste was alles binnen 15 min. geregeld.

Nu na enkele weken gebruik blijkt dat deze thermostaat ook bij mijn schoonmoeder goed bevalt. Hieronder de foto’s van de oude situatie.