Apr 142013
 

SOLARdiagramEen groot deel van het jaar krijgen we warm water van de zon van onze zonnecollector. Het warme water gebruiken om te douchen, voor de wasmachine en voor de vaatwasser beide met warm water inlaat. Als de zon niet schijnt  (gebeurt zo af en toe eens :-)) wordt de boiler opgewarmd door de CV ketel. Om alles te optimaliseren wil ik weten wanneer de CV ketel nodig is, meestal vanaf mei kan de CV ketel helemaal uit. 

Om alles te meten heb ik een aantal One Wire Digital Temperature Sensor (DS18B20) aan een Netduino-2 verbonden en heb ik een klein C# programma geschreven die iedere 2 min. via WiFly de metingen stuurt naar ThingSpeak. Voor de metingen kijk hier

Jan 202013
 

Temperature Controller voor aansturing van gaskachels
Kijk, da’s nou een handige oplossing voor je gaskachel. ICY levert een temperatuur controller waarmee een gaskachel aangestuurd kan worden door een kamerthermostaat. De ICY3727TC zorgt voor een koppeling tussen gaskachels en Thermostaten.

In het 2e figuur zie je hoe de temperatuurvoeler van de gas kachel in het apparaat wordt gemonteerd.

Jammer alleen dat hij zo overdreven duur is voor € 242,=! Dan maar zelf een maken.

ICY-TempController

ICY
Houtsaachmole 35
8531 WC LEMMER

Tel. 0514-56 34 24

Adviesprijs is € 242,=

 

Jan 202013
 
We hebben nog een klassieke aan/out klok thermostaat terwijl onze CV ketel ook modulerend kan werken. Is het tijd om een betere thermostaat te kopen?Bij de metingen van de radiator temperatuur zag je duidelijk het aan- / uit schakelgedrag van de Honeywell Chronotherm III thermostaat.

 

Om de regeling te verbeteren heb ik gekeken of onze Nefit Ecomliner HR Classic ketel het OpenTherm protocol gebruikt zodat de modulerende werking van de gasbrander gebruikt kan worden. Helaas, voor onze ketel geldt dat niet.

Honeywell Chronotherm III
On-Off heating with Honeywell Chronotherm III
Nefit heeft zijn eigen protocol en de Nefit ModuLine 300 werkt hiermee goed samen met onze Nevit CV ketel.

Een prima thermostaat waar je tot 42 instelpunten (tijd + gewenste temperatuur) kan opgeven. De boiler wordt ook gestuurd door het ingestelde programma, dus ‘s nachts wordt de boiler niet opgewarmd tot 30 min. voor het ochtend programma start.

Uit de artikelen op internet blijkt dat het comfort toeneemt en ook een (kleine) besparing is te realiseren. Dus deze thermostaat aangeschaft en geinstalleerd.

Uit de metingen blijkt dat de ketel nu inderdaad modulerend aangestuurd wordt, zie de meting hiernaast. Ook aan de brander is te merken dat deze nu ook op een “laag pitje” brand.

Nefit Klokthermostaat moduline300
On-Off heating with Nefit moduline 300

Links

Continue reading »

Jan 132013
 

Om op onze eigen huis website wilde ik de roosterwijzigingen van een van mijn kinderen direct laten zien. Hij zit op het Keizer Karel College te Amstelveen en via hun website kan je de alle roosterwijzigingen zien. Gelukkig heeft Mathijs Molenaar ook een versie gemaakt voor een individuele leerling. Deze is prima te gebruiken om op je eigen website te plaatsen met een iframe.

Continue reading »

Dec 312012
 

Sinds dit jaar gebruiken we de eQ-3 radiografische thermostaat kranen om de verwarming per kamer goed te kunnen regelen.2012-12-29 18.07.39_b

Een aantal energie leveranciers biedt tegenwoordig ook dit soort produkten aan (Esssent E-thermostaat) maar heeft als nadeel dat je hiermee het gehele huis instelt en niet per kamer. Daarnaast blijven we liever onafhankelijk zodat we ieder jaar de goedkoopst groene energie kunnen kiezen, dit scheelt uiteindelijk veel geld.

Hieronder een korte beschrijving met foto’s. Continue reading »

Dec 302012
 

Tja, de vraag is natuurlijk wat je bespaart met radiografische radiator knoppen. Meten = weten, dus maar een projectje gestart. Een Netduino aangeschaft met drie thermistors  en een infrarood bewegingsdetecor. Stukje C# code erbij voor .net micro framework (en natuurlijk de beperkingen leren van het micro framework). De eerste resultaten zijn online te zien bij ThingSpeak. Je kan daar eenvoudig een ThingSpeak plugin bij plaatsen zodat een klassiek thermometer met Google Gauge getoond kan worden die de actuele temperatuur toont. Voor een actuele weergave kijk hier.

Nu nog uitzoeken hoe ik het energieverbruik kan bepalen op basis van de afmetingen en de temperaturen van de kamer, radiator-in en radiator-uit. Motion

RoomGaugeBackroom Rad.in

Dec 082012
 

Een thermistor is een elektrische weerstand (component) waarvan de elektrische weerstand afhankelijk is van de temperatuur.

De thermistor is lineair, waardoor deze ideaal is om de temperatuur te meten.

Dec 072012
 

Onze wasmachine staat redelijk ver van de boiler en het duurt even voordat het warmwater van de zolder in de kelder is. Dus maar even een test uitgevoerd wat het scheelt als eerst het warme water beneden is.

De meting is gedaan door 2 gelijke wasbeurten op 40 C te doen met een plugwise stekker. De eerste wasbeurt moet het warmwater van zolder komen, bij de tweede wasbeurt wordt eerste het warme water gecontroleerd bij de naastgelegen wasbak.

Door eerst warm warm water beneden te laten komen is de besparing 88 Wh. In ons gezin bij 365 wasbeurten per jaar zou dat 32 kWh schelen.

Het is wel zo dat meerdere wasbeurten achter elkaar gedraaid worden dus zal al warm water in de kelder zijn en is de besparing minder.