Netduino

 

Om enkele zaken thuis goed in te regelen wilde ik verschillende metingen gaan starten. Dit kan natuurlijk met verschillende (draadloze) sensors maar daar moet ik er dan erg veel van aanschaffen. Het leek mij aardiger om dat met een microprocessor te doen (laag stroomverbruik) waar je zelf veel sensoren bij kan plaatsen en met wat aangepaste open source software de metingen kan uitvoern en kan loggen c.q. publiceren.

Netduino-plus-2Een fraai en veel gebruikt open source electronica plaform is de Arduino waar je met C++ op kan programmeren en heel veel uitbreiding shields bij kan kopen. Standaard zitten er 22 digitale en analoge pins op waar je al veel mee kan doen. Omdat ik zelf met C# en .net (dus het .net micro framework) wilde werken heb ik gekozen voor de pin compatible Netduino.

Ik ben begonnen met de Netduino plus 2 omdat deze een netwerk aansluiting en een SD kaart kaart heeft. Als je na de aanschaf de getting started goed volgt heb je binnen 1/2 uur je “hello world” variant, de “blinking led”, aan het werk.

Bij de Netduino plus heb ik inmiddels een aantal sensor goed lopen, de

 

 Posted by at 22:51

  2 Responses to “Netduino”

 1. Beste.

  Ik ben Maurice Van Ginderen en heb u gevonden bij het surfen naar netduino
  Ik wil wat spelen in Visual Basic en sensors, ik ben een .net programmeur maar heb geen kaas gegeten van elektronica.

  Ik wil bijvoorbeeld een watertemperatuur meten en deze aflezen in VB.
  Wilt U mij willen helpen over de hardware. Ik lees dat met netduino veel mogelijk is.

  Mvg en bij voorbaat vriendelijk dank

  Maurice

  • Hi Maurice,

   Temperatuur metingen met de netduino is zeker goed mogelijk. Met Visual Basic op de netduino heb ik zelf geen ervaring, met C# ben ik met dit projectje begonnen. Bij mij werkt alles (diverse metingen aan mijn zonnecollector voor warm water) inmiddels prima.

   Als je de instructies volgt uit de Getting Started moet dat lukken.

   Zelf ben ik inmiddels overgestapt op de one wire temperatuur sensor DS18B20. Erg handig omdat je meerdere sensors aan elkaar kan knopen. Ik heb de speciale variant hiervan aangeschaft die compleet met een 1 m. snoer er aan zit.

   De benodigde C# code is goed op het forum te vinden, mijn aanpassingen zal ik wel binnenkort op deze blog posten met het overzicht hoe ik e.e.a. heb aangesloten.

   Inmiddels heb ik 4 sensors lopen en plaats de metingen op ThingSpeak. De netduino staat eigenlijk net te ver van mijn Wifi-router en daardoor gaat het posten niet altijd even lekker. Moet ik nog aan “knutselen”.

   Gr. John.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>