Jan 202013
 
We hebben nog een klassieke aan/out klok thermostaat terwijl onze CV ketel ook modulerend kan werken. Is het tijd om een betere thermostaat te kopen?Bij de metingen van de radiator temperatuur zag je duidelijk het aan- / uit schakelgedrag van de Honeywell Chronotherm III thermostaat.

 

Om de regeling te verbeteren heb ik gekeken of onze Nefit Ecomliner HR Classic ketel het OpenTherm protocol gebruikt zodat de modulerende werking van de gasbrander gebruikt kan worden. Helaas, voor onze ketel geldt dat niet.

Honeywell Chronotherm III
On-Off heating with Honeywell Chronotherm III
Nefit heeft zijn eigen protocol en de Nefit ModuLine 300 werkt hiermee goed samen met onze Nevit CV ketel.

Een prima thermostaat waar je tot 42 instelpunten (tijd + gewenste temperatuur) kan opgeven. De boiler wordt ook gestuurd door het ingestelde programma, dus ‘s nachts wordt de boiler niet opgewarmd tot 30 min. voor het ochtend programma start.

Uit de artikelen op internet blijkt dat het comfort toeneemt en ook een (kleine) besparing is te realiseren. Dus deze thermostaat aangeschaft en geinstalleerd.

Uit de metingen blijkt dat de ketel nu inderdaad modulerend aangestuurd wordt, zie de meting hiernaast. Ook aan de brander is te merken dat deze nu ook op een “laag pitje” brand.

Nefit Klokthermostaat moduline300
On-Off heating with Nefit moduline 300

Links

Overig

  • Uit de FAQ van Nefit bij Wat is Moduleren:
    Een modulerende ketel brandt lange tijd op een laag pitje voor het hoogste rendement. De temperatuur van de verwarmingselementen is hierdoor constanter, waardoor een gelijkmatige ruimtetemperatuur ontstaat. Dit is niet alleen comfortabel, maar zorgt er ook voor dat er minder gas wordt verbruikt en de ketel minder starts nodig heeft. Dit laatste komt de bedrijfszekerheid weer ten goede.
  • Volgens de Consumentenbond:
    Een modulerende thermostaat kan een HR-ketel zo aansturen dat de ketel langere tijd op laag vermogen werkt in plaats van korte tijd op hoog vermogen. De cv-ketel moet wel geschikt zijn voor een modulerende thermostaat. Door een modulerende thermostaat te gebruiken bespaar je zo’n 5% ten opzichte van een niet-modulerende thermostaat.
  • Wikipedia benoemt het minder gas gebruik bij modulerende regelingen twijfelachtig.
  • ModuLine 15 with PIC controlFrits Kieftenbelt heeft het mogelijk gemaakt de Nefit Thermostaat aan te sturen door de potentiometer in de thermostaat te vervangen en via een zelf gemaakte schakeling te vervangen. Voor de volledige uitleg zie hier

 

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>