Dec 312012
 

Sinds dit jaar gebruiken we de eQ-3 radiografische thermostaat kranen om de verwarming per kamer goed te kunnen regelen.2012-12-29 18.07.39_b

Een aantal energie leveranciers biedt tegenwoordig ook dit soort produkten aan (Esssent E-thermostaat) maar heeft als nadeel dat je hiermee het gehele huis instelt en niet per kamer. Daarnaast blijven we liever onafhankelijk zodat we ieder jaar de goedkoopst groene energie kunnen kiezen, dit scheelt uiteindelijk veel geld.

Hieronder een korte beschrijving met foto’s.

Hierboven de orginele situatie, een thermostatische Amfratherm radiator knop.


Hierna de radiator knop eraf geschroefd, zoals je ziet hoeft de verwarming niet afgetapt te worden. Helaas is de schoefdraad anders dan de schoefdraad bij de eQ-3, ook de bijgeleverde verloop stukken bij de eQ-3 boden geen uitkomst.


De afmetingen opgezocht en bij Conrad de Messing adapter Markaryd besteld. Deze kreeg ik er niet volledig opgeschoefd maar met wat vijlwerk uiteindelijk goed passend gekregen.


Net zoals bij de tijdgestuurde thermostaat schoot de eQ-3 eerst in de “F2″ fout staat. Dus ook hier is dit probleem met een € 0,05 muntstuk snel opgelost.


De eQ-3 geinstalleerd, het display (ADA) geeft aan dat hij aan het instellen is.


eQ-3 gatewayHierna de eQ-3 gateway geinstalleerd bij de router, hierboven de foto.


De applicatie voor de Windows PC kan je zelf downloaden en installeren. Voor iedere eQ-3 kan je de ruimte opgeven, of zelfs meerdere eQ-3 thermostaten per ruimte. Ook kan je aangeven of gebruik vanaf internet onder je eigen account mogelijk is.


PCAppPrograme

Per ruimte kan je eenvoudig een tijdschema instellen. Hier zie je dat op maandag de thermostaat standaard op 15 graden staat. Mijn dochter staat ongeveer om 7:00 op en gaat rond 7:30 naar beneden. ‘s Ochtends wordt de ruimte dus verwarmd vanaf 5:30 (ruim voordat CV aangaat) tot 7:00. De restwarmte in de radiator is dan nog voldoende.

‘s Middags is zij rond 16:00 thuis en drinkt eerst beneden wat. Dus om 15:00 start het voor-verwarmen van de kamer op 19 graden en wordt tussen 16:30 en 20:30 op 21 graden gezet. Rond 21:00 gaat ze naar bed dus 1/2 uur eerder gaat de radiator op 15 graden.


Als je de gateway goed hebt ingesteld kan je via http://max.eQ-3.de ook alles regelen, dus hoef je niet thuis te zijn. Via internet kan je bijna alles wat je ook via de PC app kan instellen.


Ook voor de iPad is een app beschikbaar, hierboven een screenshot. Deze werkt prima, enige nadeel is dat deze alleen in het Duits beschikbaar is. Voor Android is een app beschikbaar maar heb ik (nog) geen ervaring mee.

De ervaring met deze eQ-3 produkten zijn prima. Nadeel is wel dat het ze een eigen protocol hebben voor de communicatie waardoor het niet mogelijk is deze eenvoudig te koppelen met andere domotica produkten, b.v. die van Klik-aan-klik-uit of Plugwise. Wel hebben ze zelf een aantal extra produkten zoals raam sensors, extra schakelaars etc., zie hiervoor de eQ-3 websiteConrad of ELV.


Hierbij een overzicht van de diverse verbindingen bij mij thuis voor de verwarming.


Overview

  145 Responses to “Installatie en gebruik eQ-3 radiografische thermostaat kranen.”

 1. Hallo

  Moet je ook per kamer een thermostaat aan de muur hangen
  Ik hoor graag van u
  Gr
  M cranenburg

  • Hallo,
   Nee een extra thermostaat is niet echt nodig. Het kan wel handiger zijn omdat een thermostaat op een centrale plaats opgehangen kan worden.
   Op de eQ-3 radiator knop is de temperatuur ook eenvoudig in te stellen, gewoon aan de grote ronde knop draaien tot de gewenste temperatuur getoond wordt. In 1 ruimte heb ik twee radiatoren en als ik bij 1 van de twee de temperatuur aanpas, wordt de andere ook automatisch aangepast, erg handig.

   Met vriendelijke groet, John.

 2. goede dag

  wie communiceert met de cv ketel
  want wil eigelijk op zolder warmte kunnen regelen
  en in de huiskamer

  in de huiskamer hangt de thermostaat,
  maar als ik op zolder warmte vraag, moet daar dan ook thermostaat komen te hangen,
  of als ik op zolder warmt vraag, geeft hij dit doo aan de thermostaat die vervolgens de ketel aanstuurt, en de radiators beneden dicht zet

  wie registraart dan de warmte op zolder, is dat de thermostaatknop, maar die zit op de radiator, dan is het toch al heel snel warm, maar de ruimt niet
  mail me effe
  martijn

  • Die situatie is wat lastiger in te regelen. Zelf heb ik ook een kantoor maar geen aparte aansturing voor de verwarming daarbij. Wat ik doe is de verwarming in de kamer waar de centrale thermostaat hangt ook aanzetten. Bij de rest van het huis staan alle radiatoren dicht, op die van het kantoor na dan.

   Een heel andere oplossing kan zijn om een speciale thermostaat te nemen die de temperatuur van de CV regelt op basis van de buiten temperatuur. In iedere kamer moet dan een thermostaat kraan zijn. Je CV-water circuit moet hiervoor wel geschikt zijn om te voorkomen dat alle radiatoren “dicht” staan en de CV-pomp probeert het water rond te pompen.

   Met home-automation / domotica kan je ook zelf schakelingen maken die reageren op meerder thermostaten maar ik weet niet of je daar zin in hebt om dat uit te zoeken.

   Groet, John.

  • ja zelfde vraag hier, ik vind geenenkel element wat de aansturing van de CV ketel doet, de cube lijkt de centrale unit voor het aansturen van de thermostaten/kranen, maar wie/wat geeft door aan de cv ketel dattie aan moet..?

   • Hi Enjoke,
    Was tijdje offline, dus wat late reactie.
    Het aansturen van de CV kan helaas niet met deze spullen. Wordt bij ons gedaan via de klokthermostaat.
    Gr. John.

    • Beste John

     Waar kan ik de nu aanwezige honywel chronotherm klokthermostaat het beste op zetten dan qua temperatuur en tijden ?

     Ik heb hem nu bijvoorbeeld vanaf 07:00 uur smorgens tot savonds :22:00 op 21 graden staan.

     Kan ik dat het beste dan zo laten staan?

     • Hallo Peter,
      Dat ligt aan wanneer mensen thuis zijn. De regel die ik hanteer is
      1. Als iemand thuis is staat de klokthermostaat aan.
      2. Per kamer bekijk ik of die gebruikt wordt en regel ik met de EQ-3.

      Voorbeeld:

      In het weekend heb ik zelf de thermostaat tussen 8:00 en 22:00 op 21 graden staan en op werkdagen verschilt het enorm omdat de kinderen wisselend thuis zijn. Vaak staat deze op ‘s ochtends tussen 7:00 en 8:00 en 15:00 en 22:00 op 21 graden.

      Als om 15:00 de centrale verwarming aan gaat met de klokthermostaat heb ik de zolder ingesteld om 17:00 omdat mijn dochter dan pas thuis komt.
      Groet, John.

     • Dag John

      Duidelijk .
      Bedankt voor de informatie!

      Dan kan ik in principe de honywell laten staan hoe ik hem heb nu.

      Heb vandaag de de max! ELV geinstalleerd en ben benieuwd hoe dat gaat de komende dagen.

      Op zich is de ELV max! wel een makkelijke software portal om te bedienen.

      Maar ik heb nu ook de max!buddy geinstalleerd en deze laat wel een boel duidelijk informatie zien,denk dat ik deze vooral lokaal ga gebruiken.

      Groetjes,

      peter

    • Heren,
     Er bestaat ook een “eQ-3 Max! draadloze tussenstekker schakelaar 1 voudig”. Ik heb drie grote ruimte welke ieder een eigen warmte behoefte hebben. Kan ik bij warmte vraag van één (ongeacht welke) van deze zones, de tussen stekker inschakelen. En zo de cv thermostaat overbodig maken?

     Anders uitgelegd, ik heb nu drie thermostaten in huis. deze contacten staan parallel. Als één van de thermostaten om warmte vraagt. Schakelt de CV aan. Kan ik de drie thermostaten vervangen door één tussenstekker en drie eQ-3 muur thermostaten?

    • Hi John,

     dit ziet er een heel mooi systeem uit maar als de kamertermostaat de ketel blijft aansturen is dit enkel interessant in woningen waar de temperatuur in de kamer met de kamertermostaat heel snel zakt.
     in mijn geval blijft de temperatuur in de woonkamer (kamerthermostaat) vrij lang stabiel. als hier de temperatuur is bereikt draait de ketel niet en mag je op andere plaatsen zoveel warmte vragen als je wil. je krijgt niets aangeleverd. Dit is nu net wat ik wel zou willen. Ik werk vaak van thuis uit. mijn bureau is op zolder. nu moet ik het hele huis opwarmen om boven ook warmte te krijgen. EQ3 gaat daar niets aan wijzigen.
     Toch?
     Er zou een module moeten komen die bij warmtevraag op één van de EQ3thermostaten de circulatiepomp doet draaien. Iemand een idee hoe dit te realiseren?

     mvg
     Koen

     • Dan draai je de radiatoren in de andere ruimtes toch dicht, via de app.
      Dan probeert hij de woonkamer op te warmen, maar dat lukt niet omdat je de radiatoren (bijna) dicht hebt gedraaid.
      Voila, ketel slaat aan en de radiator die open staat gaat warmte geven.
      Of zie ik iets over het hoofd?

 3. Hi, dank voor deze mooie blogpost. Ben net ook hier ingedoken ivm blokverwarming en er eindelijk achter dat het toch wel kan in mijn woning.

  Heeft de EQ3 ook een Mac applicatie? (ik heb geen Windows en ook geen iPad) of moet ik dat dan gewoon via de online app doen. Is de iPhone app ook alleen in het Duits? Als ik kijk in App store lijkt ‘t er wel op en zie ik overigens 2 apps van EQ3..

  Als ik het goed begrijp kan je dus overal ter wereld, bij wijze van spreken, je verwarming aansturen met deze EQ3 LAN box?

  Dat maakt het dan wel een erg interessant apparaat idd, zeker vor het bedrag. Maar ben benieuwd of het zonder bugs werkt en blijft werken.

  Mvg,
  Roland

  • Hi Roland,
   Deze eQ-3 is prima te gebruiken voor blokverwarming omdat blokverwarming een redelijk constante CV temperatuur geeft.

   Voor zover ik weet heeft de eQ-3 geen Mac applicatie. Op een Windows PC is het een Java applicatie die je via je browser (http://localhost:45840/) aanspreekt. Wellicht met wat handigheid kan dat ook op de Mac draaien.
   Op mijn iPad heb ik een eQ-3 app geinstalleerd en werkt prima, is alleen in het Duits (zie screenshot). Je kan daar niet alles mee dus soms schakel ik ook via de browser naar de internet applicatie. Beide zijn inderdaad overal ter wereld te gebruiken als je een internet verbinding hebt. Dus erg handig als je later thuis komt om een kamer later op te warmen.

   Groet, John.

 4. maken de actuatoren op de radiator geluid als ze open en dicht schakelen?

  • Hallo Pieter,
   Ja als de radiator knop de temperatuur bijstelt gaat er een klein stappen motortje lopen wat een zwak geluid maakt. In een gewone kamer of badkamer is dat niet storend. In een stille slaapkamer vind ik het ook niet storend. Maar als je heel licht slaapt en gevoelig voor geluiden bent kan ik me voorstellen dat het een raar geluid is ‘s ochtends.
   Groet, John.

 5. Beste John,
  Ik krijg de Software niet aan de praat. Weet jij welke windows firewall instelling ik moet wijzigen en wat ik op mijn router moet instellen? Ik lees iets over het openzetten van een poort 23272, maar weet niet hoe dat werkt; ik heb een wireless UBEE modem van Ziggo. Alvast dank voor je reactie!
  Gr.
  Edgar

  • Hallo Edgar,
   Ik neem aan dat je PC software bedoeld. Via je internet browser wordt verbinding gemaakt met http://localhost:45840. Als zowel de LAN gateway als je PC in het lokale netwerk bevinden moet dat normaal geen probleem zijn. Wel moet je het IP nummer van je LAN gateway opgeven. Ik moest dit zelf opzoeken in mijn router en invullen. Daarna werkte het lokaal prima.

   Voor het gebruik op b.v. mobiel moet je op de MAX gateway in de internet settings aangeven dat internet access activated is. Op mijn router hoefde ik verder geen poorten te configureren.

   Hoop dat je hier mee verder kunt.

   Groet, John.

   • Als ik op mijn router het ip adres van de MAX LAN Gateway wil invullen vraagt hij ook om het MAC adres en dat heb ik niet, weet jij hoe ik dit moet oplossen?

    • Hallo Jos,

     Wat ik zo kan bedenken is:
     – zet DHCP op je router aan.
     – connect de Max! LAN Gateway
     – achterhaal het IP address
     – op een Windows PC kan je in een dos-box het commando “arp -a” uitvoeren en zie je dan het MAC address.

     Groet, John.

 6. hallo daar,

  wie kan mij verder helpen met het volgende: De communicatie tussen de pc en de cube en thermostaten gaat prima. Ik kan alles instellen. Werkt echt gaaf. Echter ik kan geen contact maken met internet. Kan het zijn dat mijn speedtoch 780 de cube blokkeerd? De cube geeft ook aan dat hij geen contact kan maken.

  • Hallo Erik,
   Dat zou kunnen, volgens de FAQ http://www.eq-3.de/faq.html worden TCP poort 80 (standaard poort, lijkt me geen probleem), TCP poort 62910, UDP poort 23272 (alleen in het lokale netwerk), UDP poort 53 en UDP poort 123 voor de tijdregistratie. Helaas heb ik geen speedtouch dus kan je hiermee niet op weg helpen.
   Bij mij heb ik DHCP actief staan, wellicht kan dat ook nog van invloed zijn.

   Gr. John.

 7. Hallo,

  Ik heb de Wandthermostaat in gebruik met 2 thermostaatknoppen voor gebruik in de woonkamer, die temperaturen worden netjes overgenomen van het weekprogramma, maar omdat de twee radiatoren verschillende afmetingen hebben word de een warmer dan de andere.
  uiteindelijk word dan wel de kamer de ingestelde temperatuur, maar dan moet alle warmte komen van de kleinste van de twee, terwijl de grootste die direct achter de bank staat, vrijwel uitstaat.
  Heeft U enige suggesties hoe ik dit het beste kan oplossen?
  Als ik de boost functie gebruik, worden beide radiatoren bloedheet, dus de knoppen gaan wel volledig open en dicht.

  Gr. Ferry

  • Hallo Ferry,

   Dit is goed aan te passen met de “device offset”.

   In het Max! programma op je PC kan je een offset per Max! thermostaat instellen. Kies in het Max! hoofdmenu een ruimte en klik op “Configuration”, hierna op “Device offset”, hierna de juiste thermostaat. Hierna kan je de offset instellen. Bijvoorbeeld de radiator die achter de bank staat kan je op “+1″ zetten. Ik zou hier wat mee experimenteren totdat ze beide gelijk zijn.

   Groet, John.

   • Hallo John,

    Ik denk dat ik ergens wat vergeet of iets over het hoofd zie..
    Als ik naar Configuration ga van de betreffende ruimte, kom ik device offset niet tegen.

    http://tinypic.com/view.php?pic=24vtop0&s=5#.UnZ6PSr7CUl

    Ik heb toch wel de correcte software?
    Ik gebruik de max!portal.

    Is er ook iets anders te downloaden voor windows of mac? dus iets wat niet via de browser werkt? Want misschien is die software dan uitgebreider.
    Ik kan deze echter niet vinden.

    Groet, Ferry

    • Hallo Ferry,

     Grappig in het menu zie ik bij mij hetzelfde behalve de laatste optie daar staat “Device offset” waar de mogelijkheid is om de aanpassing te doen. Wellicht dat je het kan aanpassen met deze laatste optie.

     Bij mij is dit de Windows PC versie 1.3.7 verkregen via de download op http://www.max-portal.elv.de/.

     Groet, John.

     • Hallo John,

      Bedankt voor de tijd die je nog steekt in deze site.
      Deze feedback kan ook zeer zeker handig zijn voor toekomstige kopers van het eq3 systeem, ondanks wat kleinigheidjes en onduidelijkheden, nog steeds prijstechnisch dik voor elkaar.
      Ik ben er inmiddels achter dat ik wel de juiste software draai, op de mac weliswaar, versie 1.4.
      Ik heb geprobeerd om de radiatoren los in te stellen ( dus zonder de wandthermostaat ) , en dit gaf in 1 keer de mogelijkheid om de device offset in te stellen via de software.
      Dus als ik 2 radiatoren met de wandthermostaat aanstuur, kan ik niet de offset van elke afzonderlijke radiator instellen, Alleen die van de thermostaat.
      Nu hoop ik dus maar dat als ik de twee radiatoren weer terugzet in 1 ruimte bij de wandthermostaat dat de offsets blijven staan.
      Als dit niet het geval is, zal ik toch de 2 radiatoren apart moeten aansturen direct vanaf de Cube.
      In dat geval hangt er nu een heel dure thermometer aan de wand , want impulsief en overenthousiast heb ik de wandthermostaat gelijk gemonteerd …
      Bij direct contact naar de fabrikant word ik doorverwezen naar de verkoper, ( Conrad ) en juist die reageert niet op mail.
      Nogmaals bedankt dus John

      Groet Ferry

     • Hoi, het verschil in warmte van de radiatoren is normaal. Het water dat binnenkomt is immers, min of meer, overal gelijk. Het is dan logisch dat een grotere radiator kouder is dan een kleine. Op zich is dat geen ramp, want de grotere radiator is welliswaar is kouder, maar geeft wel dezelfde hoeveelheid joules af over een groter oppervlak. Het verwarmt dus meer lucht, met een lagere snelheid; of per saldo gelijk. Uiteraard gaat het allemaal sneller als je meer water door de grote laat lopen, die dan even warm wordt, maar dat kost meer energie, maar dat hoef je dan weer korter te doen omdat de kamer dan sneller op temperatuur is.

      Ik zou me er dus niet druk over maken en het gewoon centraal regelen via de thermostaat; tenzij je een koukleum bent die het heel snel warm wilt hebben ;-) Daar is trouwens een boostfunctie voor.

     • 2e optie is trouwens om net te doen alsof de “koude” draaiknop in een andere kamer is gemonteerd; dan kun je die knop een eigen programma met een hogere temperatuur meegeven…

 8. dank voor de info. ik heb nu een honeywell evohome maar werkt werkelijk niet, schiet om de haverklap aan en uit… dus zo snel mogelijk naar iets nieuws!

  hoe wordt de warmtevraag geregeld? is daar nog een draadloze aan/uit regelaar voor nodig zoals bij Evohome?

  zijn er andere goeie alternatieven voor eq-3?
  Grt gijs

  • Hallo Gijs,

   De warmtevraag regel ik in de huiskamer met een “klassieke” klok thermostaat. Bij mijn weten is er geen andere oplossing hiervoor.
   Alternatieven ken ik niet, zeker niet binnen de prijsrange van eq-3.

   Groet, John.

   • hmm dat is spijtig, dan is eq3 geen optie.. net als John hebben wij een boven en beneden ruimte die onafhankelijk warmte moeten kunnen opvragen.
    de prijs is iets minder belangrijk, het moet nu eindelijk eens goed geregeld worden ;-)

    iemand ervaring met Gira?
    of het door overtoom aangeboden systeem? (op hun nieuwe site kan ik m zo gauw even niet vinden..)

    dank voor de antwoorden!

 9. Ik dacht in eerste instantie een perfecte oplossing gevonden te hebben. Echter zie ik inderdaad zo als eerder gemeld geen unit die bij warmtevraag van een kamer de CV ketel aanstuurd. Lijkt dus alleen ideaal bij blokverwarming. Maar als de beneden verdieping op temperatuur is schakeld de ketel nu uit. Bijvoorbeeld de garage, die minder makkelijk warm blijft, krijgt dan dus alleen restwarmte uit de leidingen, maar er wordt door de ketel geen warmte meer geleverd om deze ruimte te verwarmen.
  Ik zou denken dat inderdaad de cube het aangewezen product hiervoor zou zijn, maar dit blijkt niet het geval?
  Als iemand een oplossing weet, dan hoor ik het graag.

  • Ik zit met dezelfde gedachte. In mijn ogen zijn er twee goede oplossingen die beide al aan de orde zijn geweest. Even samengevat:
   1. een buiten temp.regeling, waarbij de ketel het water op een temp. regeld in verhouding tot de buiten temp. (koud buiten ==> warm water) Het verwarming circuit moet dan wel voorzien zijn van een bypassklep, deze klep zal open gaan als alle thermostaatkranen dicht zijn (door de hogere druk in de leiding) het nadeel is dat je dus altijd warm water in je circuit hebt. Dit zou je ook weer met een klok thermostaat kunnen regelen en door de bypass heel dicht bij de ketel te zetten is de hoeveelheid warmte minimaal.
   2. een component toevoegen aan meerdere zones. (heb het systeem zelf (nog) niet dus weet niet of het kan) Als 1 stekker unit toegevoegd kan worden aan meerdere zones dan is het probleem opgelost. Je kan de stekker unit de ketel dan aan laten sturen door een relais te schakelen en programmeerd het zaakje zo dat bij iedere warmtevraag de ketel start. Let wel op de nalooptijd van de pomp in de ketel. Als alle thermostaatkranen dicht gaan en de pomp loopt nog na kan hij zijn water niet kwijt. Veel pompen kunnen hier wel tegen.

   • Is er toevallig iemand die de set geinstalleerd heeft en ook in het bezit is van de stekkerunit? Graag zou ik vernemen of het mogelijk is de stekker unit aan meerdere zones toe te voegen.

    Bedankt.

    • Ik ben het eens met Mark, als je de stekkerunit bij een warmtevraag kan laten schakelen is het systeem compleet.
     Heeft iemand al ervaring hiermee?

   • Ik ben ook benieuwd of iemand de stekker-unit in zijn systeem gebruikt (vaak voor vloerverwarmingspomp of elektrische verwarmings-unit). Als iemand kan testen of deze stekker-unit aan meerdere zones gekoppeld kan worden, dan is het mogelijk om op een relatief eenvoudige wijze deze te gebruiken voor het schakelen van de cv-ketel.

    In de informatie op internet kan ik niet achterhalen of dit kan.

    Ik hoor het graag.

   • Ik heb een combi ketel dus stekker unit valt voor mij af want dan zou ik niet kunnen douchen of warm water hebben wanneer de thermostaat vind dat het warm genoeg is.

    een buiten temp.regeling? wordt daarmee bedoeld dat de CV ketel continue aan het stoken is en dat de diverse thermostaten op de radiatoren de temperatuur afknijpen om de gewenste kamer temperatuur te krijgen? lijkt mij niet wenselijk qua besparende maatregelen.

    • ik had dit niet eerder gelezen anders had ik meteen kunnen beantwoorden.
     info: thuis heb ik 3 kamers, elke met 1 wand thermostaat, elk met 1,2of3 radiator thermostaten en elk met 1 ‘stekker-unit’. daarbij heb ik 1 schakelaar en 1 raamschakelaar.
     elke kamer heeft zo zijn eigen temperatuur regeling, elke kamer is ook apart in te stellen.
     1 schakelaar gebruiken we om alles (alle ruimtes) op Comfort (zodra we thuis zijn) of Eco (snacht of als we weg zijn) in te stellen.
     elke stekkerunit stuurt een 220V relais aan, de contakten van de relais sturen de CV ketel aan. (dit dus inplaats van de kamer thermostaat)

     note: geen enkel device kan vanuit meerdere ruimtes aangestuurd worden (helaas). De schakelaar kan wel alles het hele huis aansturen.

 10. Hallo,
  ik overweeg om dit systeem aan te schaffen.
  Als je de Max! Cube hebt en de thermostaat wierkt dit dan goed samen.
  Ik bedoel als je een weekprogramma hebt ingesteld en je gaat dan op de thermostaat de ruimtetemperatuur aanpassen ben je dan uit het weekprogramma?

  Of neemt het weekprogramma het later weer over.
  Hoe gaat dit.
  Hetzelfde geldt denk ik voor de app op je telefoon.
  Hiermee kun je de installatie ‘overnemen’ op afstand. Is dan ook het weekprogramma uitrgeschakeld?

  • Hallo Harrie,

   Als je de temperatuur in een ruimte aanpast zal het weekprogramma niet meer actief zijn. Je zal dan op een zeker moment de ruimte weer op het weekprogramma moet activeren. Beide kan zowel via de radiatorknop als op de telefoon.

   Groet, John.

   • Hallo John,
    bedankt voor je reactie. Inmiddels heb ik het systeem geïnstalleerd en ingesteld.
    In de woonkamer/keuken heb ik 4 radiatoren met een kamerthermostaat. Deze regelt de aansturing van alle 4 radiatoren. Als er door de thermostaat warmte wordt gevraagd worden alle 4 radiatoren tegelijk aangestuurd. Dit werkt hier prima. Mooie geleidende aansturing.

    De badkamer is ook voorzien van een thermostaatknop.
    Via de cube zijn de beide weekprogramma’s ingesteld. Dit werkt prima. De badkamer is nu lekker warm als we opstaan. De woonkamer wordt later opgewarmd.

    De android app werkt niet altijd even goed. Soms worden wijzigingen niet altijd doorgegeven aan de installatie. Ik heb met Conrad gebeld en zij hebben direct een nieuwe cube opgestuurd. Het blijkt dat er een aantal cubes niet goed via internet werken. (opgave Conrad, zij verwijzen naar een bericht van de fabrikant)
    De nieuwe cube werkt bij mij nog steeds niet goed. Sommige wijzigingen worden nog steeds niet goed verwerkt. Hoe is de ervaring van anderen hiermee?

    Bij het aanpassen van de temperatuur via de knop op de thermostaatknop of de centrale thermostaat blijft het programma bij mij actief. Dit zie ik ook op de knoppen (stand AUTO) Deze stand blijft staan en bij een volgende sprong in het oorspronkelijke programma wordt dit gewoon gevolgd. Dit verandert alleen als je zelf ook de knop of thermostaat op HAND zet. Het lijkt dus een tijdelijke wijziging. Alleen als je op de knop COMFORT drukt dan wordt de installatie in die ruimte direct op HAND gezet (met de temperatuur van de ingestelde COMFORT waarde)

 11. Heel interessant.

  Ik heb nog niet actief gezocht, maar kan dit systeem ook overweg met modulerende ketels? Of moet ik hiermee overschakelen naar ‘ouderwets’ aan/uit?

  • Hallo Gerwin,

   Met een modulerende ketel gaat het prima, zelf heb ik een modulerende Nefit. De EQ-3 thermostaat is eigenlijk niets anders dan een ietwat slimmere thermostaatknop.

   Groet, John.

 12. Hallo,

  Wat gebeurt er als je in alle ruimtes de radiatorkranen dicht draait en de klok thermostaat nog op een dag temperatuur staat?
  Blijft dan niet de ketel eindeloos doordraaien om toch nog de temperatuur te kunnen bereiken die de klok thermostaat aanvraagt? Het betreft een AWB Thermomaster 2HR met een Honeywell modulerende thermostaat klok.

  • Hallo Jeroen,

   Tja, dit gaat niet goed. De aansturing voor de ketel kan of

   • Een standaard warmte regeling in 1 kamer met een thermostaat. Dit heb ik zelf, in de huiskamer staat de radiator open en hangt de thermostaat die de ketel aanstuurt.
   • Een thermostaatregeling die de temperatuur van de verwarming regelt op basis van de buitentemperatuur.

   Belangrijk is natuurlijk wel dat het CV-water rondgepompt kan worden, dus niet op alle radiatoren kan een (EQ-3)thermostaat kraan worden gemonteerd.

   Groet, John.

 13. ik heb met veel belangstelling en plezier je stuk gelezen, heel duidelijk.
  Ik wil zelf ook de Max gaan inzetten in onze nieuwe woning (met stadsverwarming). maandag krijgen we de sleutel.
  mijn huis ziet er als volgt uit:
  – begane grond: keuken, gang en woonkamer (alle drie aparte ruimtes). Alle drie hebben ze vloerverwarming en radiatoren. we gaan (waarschijnlijk) de radiatoren eruit halen om alleen vloerverwarming als hoofdverwarming te nemen
  – eerste verdieping 3 slaapkamers en badkamer
  – tweede verdieping open ruimte

  Is het denk jullie mogelijk om een thermostatische aflsluiter te kopen en aan te sluiten op de vloerverwarmingsverdeler. Hier vervolgens een “eQ-3 MAX! Draadloze radiatorthermostaat” op aan te sluiten. Deze aansturen met de “eQ-3 MAX! Draadloze wandthermostaat”. zodoende heb ik controle van de vloerverwarming op de begane grond. want ik wil namelijk de vloerverwarming sturen.

  voor de eerste en tweede verdieping vind ik het aansluiten van de “eQ-3 MAX! Draadloze radiatorthermostaten” op alle radiatoren voldoende. deze instellen met behulp van de “Cube LAN-gateway”.

  ik

  • Ik ben erg benieuwd naar de ervaringen. Ik ben op zoek naar een goede oplossing met stads- en vloerverwarming. Heb gekeken naar de Honeywell EvoHome en de Salus iT600. Ik zie daarbij de noodzaak van een centrale eenheid niet als er toch niets geschakeld hoeft te worden (of kan zoals bij de eQ-3). Kunnen de radiatorknoppen niet standalone functioneren? Ik zie, behalve bij meerdere knoppen/radiatoren in één ruimte, de noodzaak niet dat deze onderling moeten communiceren. Voor de vloerverwarming overweeg ik een elektrische kogelkraan, die bediend wordt door de combinatie van een smart switch en een eenvoudige thermostaat. Hoe hebben jullie dat gedaan?

   • Hallo Paul,

    Als je niet wilt schakelen kan je de gewone ‘klassieke’ thermostaat kranen gebruiken, dat is goedkoper.
    Met vloerverwarming en stadsverwarming heb ik geen ervaring.

    Groet, John.

  • Het iT600 is een hele geschikte oplossing voor stads- als ook vloerverwarming. Graag licht ik het eens persoonlijk toe. U kunt mij bereiken op 06-23261450

   Binnenkort is er de http://www.it600.nl waar u alles vindt over de iT600 en onze configurator waarmee u gemakkelijk uw systeem kunt samenstellen.

   Met vriendelijke groet,

   Raimond Trümper
   Salus Controls
   http://www.salus-controls.nl

 14. Hallo Oktay,

  Dank voor je compliment. Je geplande eQ-3 installatie komt bij mij goed over.
  Ervaring met de eQ-3 bij een vloerverwarming heb ik niet. Zou je moeten navragen. Bij Conrad zie ik een recentie van iemand die het uitgevoerd heeft. Wel moet je uitkijken dat de maximale temperatuur voor het water van de vloer (30 graden?) niet wordt overschreden.

  Groet, John.

 15. Hallo,
  ik wil mijn appartement (met gedeelde cv ketel) ook uitrusten met dit systeem want bestaande kranen zijn zéér oud dus alles is nieuw te installeren. Het gaat om 5 radiatoren.
  Wat bestel ik?
  5 x draadloze thermostaatkraan
  5 x thermostaatadapter (messing of kunststof?)
  5 x thermostaatventiel
  1 x eQ-3 MAX! Cube voor besturing via internet of iPhone/iPad

  Is dit te veel of moet er nog iets bij?

  Alvast bedankt voor uw antwoord.

 16. Hallo Olivier,

  Bij de EQ-3 thermostaat kranen wordt een standaard set kunststof adapters meegeleverd. Dus de extra thermostaatadapters heb je alleen nodig als de standaard niet passen. Bij mij paste dat redelijk op de moderne thermostaat ventiels. Omdat ik een oud huis heb waren voor een aantal oude radiatoren extra adaptors nodig. Deze heb ik van messing genomen.

  Ik neem aan dat je nu geen thermostaatkranen hebt omdat je nieuwe wilt bestellen. Als je die besteld zou ik even goed naar het merk kijken zodat je de standaard adapters niet nodig hebt.

  Verder ziet je bestellijst er prima uit.

  Groet, John.

 17. Wauw! Bedankt voor deze informatie / pagina!
  Hier help je mij ontzettend mee!!

  Heb je enig zicht op wat het verschil is tussen de kraan van 29,99 en 37,99 euro?
  Ik kan de verschillen hiervan niet vinden.

  http://www.conrad.nl/ce/nl/overview/0812043/eQ-3-Max-thermostaatproducten-met-App

 18. Goedenavond,

  Voor diegene die deze oplossing gebruiken,scheelt het erg in de energierekening?

  Groeten

 19. graag had ik geweten hoe het zit met de draadloze aansturing.
  ik heb in mijn huis een volledig netwerk opgericht met een modem plus twee repeaters.
  gebruiken de thermostaatknoppen de wifi van thuis of communiceren deze rechtstreeks met de cube?
  hoe zit het dan wenneer het bereik niet groot genoeg is voor de volledige dekking van de knoppen?

  iemand hier ervaring mee?

  • Hallo Kris,
   De communicatie tussen de Lan-gateway en de diverse modules loopt via de 868 MHz frequency. Dit loopt dus niet via de Wifi. Zelf heb ik de Lan-gateway in de kelder staan aan de voorkant van het huis en op zolder aan de achterkant zitten 2 thermostaat kranen die zonder problemen worden aangestuurd. Het huis heeft houten vloeren.
   De Wifi haalt dit niet en hiervoor heb ik ook een Fritz powerline met Wifi geinstalleerd.

   Groet, John.

 20. Heeft de software van MAX! ook een optie om historie bij te houden? of moet ik daarvoor de netduino gebruiken? (of een raspberry)

  • Hallo Arjen,

   De software van MAX! houdt geen historie bij, dit moet je zelf doen.
   Zelf heb ik gebruik gemaakt van de open source Fhem server voor huis automatisering. Dit werkt met Pearl en kan dus op een Windows of Linux server draaien. Zelf heb ik het op een Raspbery Pi lopen.
   Je kan instellen hoe vaak de data verzameld moet worden (bv. iedere 2 min.) en je kan grafische overzichten maken.
   Wil je wat verder gaan of combineren met andere servers kan je de data ook in een eigen database opslaan.

   Groet, John.

 21. Kan je ook de actuele temperatuur bekijken bij de radiator in plaats van de ingestelde temperatuur? Ik weet dat dit wel met de thermostaat kan maar ik zou graag in elke kamer willen zien of de temperatuur al bijna is bereikt.

  Verder zie ik in de printscreens hierboven staan dat de software ook een mogelijkheid biedt om de device status te bekijken zoals batterij en verbindingsstatus maar ik kom dat met de software die ik nu heb gedownload niet tegen, versie 1.4.0. Waar kan ik dit bij mijn software versie terug vinden?

  • Hallo Ronald,

   De actuele temperatuur is niet te zien op de knoppen of bij de MAX! software. Met de Fhem server voor huis automatisering wordt het wel benaderd bij bij mijn testen is dat niet echt naukeurig.

   Als ik de MAX! software op mijn Windows PC draai (v1.3.7) kan je in het overzichtscherm (zie hierboven) op de device status klikken en de details zien.

   Groet, John.

 22. Inmiddels ook het setje binnen. Wat ik er nu van begrijp is dat de webservice 2 jaar gratis is en daarna eenmalig verlengd kan worden voor 3 jaar (voor 4,95). Hoe eea. na deze periode te gebruiken is dat is echter onbekend. Daarnaast is de iPhone / iPad / Android app alleen te gebruiken icm. de webservice van EQ-3 zelf, en is de ‘Cube’ niet rechtstreeks benaderbaar op een webinterface. Het afhankelijk zijn van een derde partij (leverancier) is toch een nadeel.

 23. Hallo John,

  Ik heb tot twee keer toe geprobeerd om de Cube werkend te krijgen, maar helaas zonder resultaat.
  Ik ben nog steeds op zoek en zo te zien heb jij het wel aan de praat gekregen. Heb je iets speciaals gedaan?

  Groeten,
  Chris

 24. Hoi John,

  mijn probleem is misschien wel het duits haha
  Ik kan mijn cube niet met internet laten verbinden.. ik ben geen nono met computers maar het lukt echt niet!
  ik heb in mn router alle poorten geforward die je hier boven eerder hebt genoemd. maar het internet ledje op de cube blijft maar branden..
  en de hele reden waarom ik dit heb aangeschaft is omdat ik het met mn iphone wil kunnen bedienen!

  kan jij me misschien helpen?
  alvast bedankt
  René

 25. Goedemiddag jhon we hebben sins gisteren de eq3 thermometer in huis maar we komen er echt en totaal niet uit. Kunt u ons misschien helpen ???? Het is nu echt koud in huis. We dachten een goede aankoop te hebben gedaan i.v.m blokverwarming wat we hebben. Maar er gebeurt echt niks. Help help.

 26. Wil graag het Max systeem gaan gebruiken.
  Maar heb overal in het huis thermostaatkranen behalve in de woonkamer. Daar zijn twee gewone afsluiters geinstalleerd. Het hele systeem wordt bestuurd door een Honeywell muurthermostaat chronoterm III die een eenvoudige Bosch aan/uit ketel bediend die op zolder staat.
  Gaarne uw advies.
  Groet,
  Rob

  • Hallo Rob,
   Dit is gelijk aan zoals ik het thuis ingericht heb. De thermostaat in de woonkamer regelt de temperatuur in huis. De andere ruimtes (slaapkamer, badkamers) kunnen alleen warm worden als de huiskamer warm is. Omdat in de andere ruimtes niet altijd warmte nodig is zorg ik er voor dat deze alleen verwarmd worden als dat nodig is.
   Bijvoorbeeld de badkamer wordt alleen ‘s ochtends verwarmd voor het opstaan. Op het moment dat de badkamer gebruikt wordt, wordt de verwarming daar al uitgezet omdat deze dan nog lang genoeg warm blijft.

   Groet, Johhn.

 27. John,

  Hebben jullie een apart ondersteuningspunt voor België? Het gaat over een rijwoning in Antwerpen, oud herenhuis hoge plafonds, waar ik drie thermostaten zou willen plaatsen : 1) Benedenverdieping Living -keuken één groot volume 80 m2 3 radiatoren 2) bureau 20 m2 1 radiator 3) badkamer 16 m2 1 radiator huidige thermostatische kraan staat op een onbereikbare plaats

  1) Kan ik in de 3 plaatsen 3 thermostaten EQ-3 plaatsen en de hoofdthermostaat vervangen. Hoofdthermostaat stuurt momenteel on/off driewegkraan achter de ketel

  2) Welke batterijen gebruikt men en heeft iemand een idee van de batterijkost per jaar?

  Aloïs Martens België

  • Hallo Aloïs,
   Helaas ik heb helemaal geen ondersteuningspunt. Alles wat hier geplaast wordt is hobby.

   De batterijen zijn gewoon AAA batterijen en gaan zeker een jaar mee.

   Het vervangen van een thermostatische kraan op een obereikbare plaats door een EQ3 kraan is zeker handig omdat de EQ3 radiografisch te besturen is.

   Als de EQ3 kranen op een hoge plaats hangen kan je de temperatuur ook nog per kraan bijstellen. Bijvoorbeeld stel in de ruimte is het 21 graden maar de kraan hangt zeer hoog op een plek waar het 23 graden is, kan je de EQ3 2 graden bijstellen zodat je deze toch op 21 graden kan instellen.

   Verder lijkt jouw situatie gelijkwaardig aan de situatie zoals bij ons thuis dus lijkt me goed te doen.

   Groet, John

 28. Ik heb in mijn woning vloerverwarming en radiatoren. Ik ben op zoek gegaan naar een aansturing voor mijn cv ketel en een regeling voor mijn vloer van eq-3 max. Ik ben bij Installatieland uitgekomen. Zij hebben mij een schakelkastje en een vloerregeling gemaakt. Dit doen ze op bestelling. Kijk maar eens op http://www.installatieland.com. Misschien hebben jullie hier wat aan.

  Succes!

  Groet Bart

  • Hallo Bart,

   Kan je aangeven wat het schakelkastje precies doet en wat de kosten hiervoor waren?

   Groet, John.

   • Hallo John,

    Dit kastje schakelt de cv ketel aan en uit via de max wandthermostaat.
    Ik heb dit kastje laten maken voor 2 ruimtes. Ik dacht dat deze 120 euro koste.
    Levertijd was een week of 2 / 3
    Deze heb ik als ketel relais aangemeld in het systeem. de woonkamer en badkamer kunnen nu afzonderlijk van elkaar de ketel inschakelen. Het werkt perfect. Ik had eerst het evohome systeem van honeywell hangen. Dit was erg duur in aanschaf en werkte maar half. Met ketel relais koste het systeem van eq-3 1/3 van de prijs van evohome. en ik ben er zeer tevreden over.

    groet Bart

    • hallo Bart,

     Is het kastje dat de CV aan en uit schakelt via de MAX wandthermostraaten ook aan te sturen via een eQ-3 MAX! Draadloze radiatorthermostaat?
     En werkt het ook goed als meerdere ruimtes tegelijk vragen?
     Ik neem aan dat je in de software kan instellen, dat als een bepaalde ruimte om warmte vraagt (hogere temperatuur), dan niet alleen de radiatorthermostaat maar ook de eQ-3 MAX! Tussenstekker schakelactor (ik neem aan dat deze weer aan het kastje is gekoppeld) aan gaat. Of in het omgekeerde geval uitgaat?
     En dan de laatste vraag werkt dit dan ook icm de eco knop

     Ik hoor het graag

     Groet David

   • Wat een leuke site en discussie over de max spullen. Ik overweeg ook om het te kopen maar ben heel benieuwd of er niet toch een ketelsturing te maken is die (al of niet weersafhankelijk) de ketel stuurt als één van de systemen vragend is. Dus ik ben ook heel benieuwd wat Bart nu voor een schakelkastje gekregen heeft.
    Maar is de discussie gestopt? Het houdt eind februari op lijkt het wel

    Groet,
    Hein

 29. De ketel relais schakelt de ketel in als er een wand thermostaat of radiator knop vraagt.
  De ketel relais is een apart kastje wat je aansluit op het thermostaat contact van je cv ketel. Hier hoeft geen tussen stekker gebruikt te worden.
  Je kunt deze op 2 manieren gebruiken. Je kunt deze aan een wandthermostaat hangen en zo de cv ketel in schakelen. Het nadeel hiervan is dat je voor elke ruimte ( wandthermostaat ) een apart ketel relais moet aanschaffen. Als je de cube hebt dan kun je de radiatorknoppen ook via de ketelrelais de ketel in laten schakelen. Je maakt dan de ruimte aan in de software en voegt hier dan het ketel relais aan toe.
  Je kunt deze als ruimte aanmaken in de software en hier dan een klok aan hangen. Dan schakelt de cv ketel in via deze klok en regelt dan gewoon op de ketel water temperatuur. Deze kun je dan eventueel ook als nachtverlaging gebruiken op je weersafhankelijke regeling.

  Ikzelf heb een dubbel ketel relais. Deze heb ik aan de wandthermostaat van de woonkamer en de badkamer hangen via cube. (dit kan ook zonder cube). De keuken en bijkeuken verwarmen alleen als of de badkamer of de woonkamer vraagt. Je kunt het klokprogramma zo in stellen dat je de woonkamer temperatuur met 1 graden verhoogd als je in de keuken ook warmte gaat vragen.
  Voor meer informatie kunnen jullie beter mailen met installatieland. Hier heb ik het ketel relais besteld. Deze kunnen jullie vast een goed advies geven over jullie eigen situatie. (info@installatieland.com)

  Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben.

  Groet Bart

  • Ik heb een CV Ketel met een eigen thermostat.
   Als ik deze op 60 – 80 zet en schakel de pomp met een Maxi tussen schakelaar, dan kan ik volgens mij alle ruimtes (4) die ik wil verwarmen apart schakelen.
   Het is een Zweedse pellets ketel met een aparte accumulatie tank met gestuurde drieweg klep.
   Alvast bedankt
   Arie

  • Dus met dit ketelrelais moet het mogelijk zijn om (zonder de cube) bijvoorbeeld met 10 afzonderlijke radiatorthermostaten de ketel direct aan en uit te kunnen zetten. Als 1 van de 10 radiatorthermostaten vraagt dan gaat de ketel aan. Kan ik de radiatorthermostaten ook groeperen bijvoorbeeld in 2 groepen (ruimtes)?

   Alvast bedankt voor jullie antwoord.

   Bob

 30. super, zoveel informatie over de max kranen. wij wonen in een pand met centrale ketel en daarbij werken de kranen perfect. Heb jij ervaring met verdere integratie van de max kranen mbt domotica? en dan speciaal in bestaande systemen. eigen huis heeft nu een aanbieding voor home wizzard. opzich leuk om zo verder te gaan maar ik zit niet te wachten op een apart systeem voor de warmte, voor inbraak en voor rookmelders (bijvoorbeeld). groet, barend

 31. Hoi,

  Dank voor deze bruikbare uitleg!

  Ik orienteer me momenteel op eenzelfde systeem om kamers apart te kunnen verwarmen.

  Wat me opvalt in je opstelling is dat je gebruik maakt van een Honeywell thermostaat (niet eq3) en dat je op de bagane grond geen eq3 radiatorkranen hebt geinstalleerd.

  Begrijp ik uit die opstelling dat je eq3 als aanvulling op je bestaande thermostaat hebt gebruikt? Dat will zeggen dat je begane grond net zoals in je oude situatie wordt aangestuurd door de Honeywell thermostaat, en dat de radiators op andere verdiepingen met q3 radiatorkranen alleen kunnen werken als ook op de bagane grond verwarmd wordt. Dus als de Honeywell thermostaat vind dat de begane grond al de gewenste temperatuur heeft de radiatoren op de andere verdiepinen sowieso geen warmte krijgen (ondanks die verdiepingen wellicht wel warmte behoeven).

  Dank en groeten,

  Marc

  • Hallo Marc,

   Je hebt het helemaal goed. Ik gebruik de Eq3 als aanvulling op de standaard CV werking. Dus de kamerthermostaat regelt de aansturing van de CV ketel. Alle EQ3 schakelingen staan hier los van.
   In de uitleg van Bart hierboven zie je dat met een extra ketel relais dit wel mogelijk is.

   Groet, John.

 32. Beste John,
  Vandaag 2 radiator knoppen geplaatst. De 5cent truc heb ik ook toe moeten passen maar een adapter heb ik niet nodig. Nu heb ik het knoppen al een tijd op OFF staan maar toch blijven de radiatoren heet. Ben je hier bekent mee of is hier ook een trucje voor?
  Gr. Sander

 33. Ik heb een CV Ketel met een eigen thermostat.
  Als ik deze op 60 – 80 zet en schakel de pomp met een Maxi tussen schakelaar, dan kan ik volgens mij alle ruimtes (4) die ik wil verwarmen apart schakelen.
  Het is een Zweedse pellets ketel met een aparte accumulatie tank met gestuurde drieweg klep.
  Alvast bedankt

 34. Ik heb dit weekend de cube en een 8 tal kranen thuisgekregen.
  Alles softwarematig mooi kunnen instellen, de kranen nog niet kunnen monteren wegens geen adapterring aanwezig om op Comapkranen te monteren (is ondertussen besteld :-)).

  Kan iemand me zeggen hoe de tussenstekker eigenlijk werkt, ik vind daar weinig info over terug.

  Wordt deze aangestuurd door de cube, of moet je de EQ-3 wandthermostaat hebben om de tussenstekker via de cube aan te sturen?
  Wanneer wordt deze aangestuurd? (Wanneer 1 kraan haar temp niet meer haald?)
  En wat doet deze eingelijk? Enkel 230V doorsturen?

  Alvast bedankt
  Chris

 35. Ook daar heb ik een vraag over, de tussenstekker .

  Ik heb nu een knop, wandthermostaat en een schakelaar. Ik heb deze allemaal aan elkaar gekoppeld omdat ik stadsverwarming heb.

  Nu wil ik weten, als ik nog een wandthermostaat koop kan ik deze dan ook weer koppelen aan de tussenstekker?

  Misschien een idee om een tweakers forum te starten hierover?

 36. Ik kan wel een verbinding tussen de max cube gateway en de max portal tot stand brengen. Wanneer ik echter de verbinding wil verbreken door uit te loggen, gaat de portal op zoek naar de cube. Vraagt om het IP-adres. Portal loopt vast en wijzigingen zijn niet vastgehouden?

 37. Weet iemand of ik 1 stekkerdoos MAX kan toewijzen aan meerdere thermostaten MAX ?
  (oftewel 1 ruimtenaam aan meerdere apparaatnamen kan toewijzen)

 38. Wil,
  Dat kan zeker, heb ik ook gedaan.
  De thermostaten zullen dan wel gelijk werken. Dus als je (automatisch of met de hand) een thermostaat bv. hoger zet zal de andere thermostaten in die ruimte ook hoger gaan. Vind ik erg handig.

  Groet, John.

  • Bedankt voor je reactie John.

   Ik bedoel eigenlijk wat anders te vragen, ik wil met meerdere wandthermostaten MAX een bepaalde stekkerdoos MAX activeren. Deze stekkerdoos kan dan via een relais (uit de electronica-zaak)
   mijn CV-ketel inschakelen.
   Zo kan ik dan meerdere zones in mijn huis, met in iedere zone een wandthermostaat MAX de ketel in en uitschakelen. Ik heb 7 zones, en overweeg ook de garage als 8e zone in het systeem te betrekken.
   De mogelijke oplossing voor zover ik nu weet is voor elke zone een stekkerdoos MAX te kopen,
   en het relais hierop parralel te koppelen.

   De stekkerdoos is enkel met een wandthermostaat aan en uit te schakelen,
   met de thermostaatkranen MAX is dat niet mogelijk. (misschien wel met de + variant ?? €5,- duurder)
   Ik heb momenteel maar 1 wandthermostaat en overweeg het hele zaakje weer terug te zenden om over te stappen naar (het duurdere) Honeywell Evohome systeem, die schijnbaar wel een ketelschakelrelais aangestuurd door de radiatorkranen zelf, in zijn gamma heeft.

   groet Wil

   • Wil,

    Als ik de beschrijving lees van de stekkerdoos zou dat moeten werken, zelf heb ik er geen ervaring mee.

    Groet, John.

 39. Bedankt voor je reactie John.

  Ik bedoel eigenlijk wat anders te vragen, ik wil met meerdere wandthermostaten MAX een bepaalde stekkerdoos MAX activeren. Deze stekkerdoos kan dan via een relais (uit de electronica-zaak)
  mijn CV-ketel inschakelen.
  Zo kan ik dan meerdere zones in mijn huis, met in iedere zone een wandthermostaat MAX de ketel in en uitschakelen. Ik heb 7 zones, en overweeg ook de garage als 8e zone in het systeem te betrekken.
  De mogelijke oplossing voor zover ik nu weet is voor elke zone een stekkerdoos MAX te kopen,
  en het relais hierop parralel te koppelen.

  De stekkerdoos is enkel met een wandthermostaat aan en uit te schakelen,
  met de thermostaatkranen MAX is dat niet mogelijk. (misschien wel met de + variant ?? €5,- duurder)
  Ik heb momenteel maar 1 wandthermostaat en overweeg het hele zaakje weer terug te zenden om over te stappen naar (het duurdere) Honeywell Evohome systeem, die schijnbaar wel een ketelschakelrelais aangestuurd door de radiatorkranen zelf, in zijn gamma heeft.

  groet Wil

  • Ook wij zijn op zoek naar een systeem waarbij de warmtevraag in een ruimte de cv-ketel modulerend kan aansturen. Mijn voorlopige conclusie is dat dat op dit moment alleen lukt met het Evohome systeem. Het systeem van eQ-3 kan de cv als een klassieke aan/uit thermostaat aansturen, maar dat geeft toch minder comfort en een iets hoger verbruik.

 40. Beste doe-het-zelvers,

  Ik heb blokverwarming en ik denk er ook aan de eQ-3 aan te schaffen. Ik heb nog wel een aantal vragen. Ik hoop dat er iemand is die kan antwoorden.

  – nu heb ik in de kamer 2 Danfoss thermostaten. Gloednieuw dus ik denk dat ze niet stuk zijn. Bovendien vertonen ze allebei hetzelfde gedrag.
  Als ik de thermostaten s’ochtends heb ingesteld en s’middags komt de zon in de kamer, wordt het bloedheet in de kamer. De thermostaten draaien niet dicht, de radiatoren blijven warm/heet.
  Denken jullie dat ik met de eQ-3 van dit probleem af ben?

  – als ik de eQ-3 met Cube heb geinstalleerd en ik druk s’ochtens voordat ik wegga op de eco knop, kan ik dan met mijn mobiel alles weer aan zetten?

  – zoals hierboven al werd gemeld, is het niet duidelijk hoe het na 5 jaar zit met de Internetportaal service.
  Zie https://www.conrad.nl/nl/eq-3-max-cube-lan-gateway-560896.html?sc.ref=Homepage bij de beschrijving onder ‘Lees meer’. Kan iemand hier iets over zeggen?

  Groeten, Meo

 41. Het lukt me niet om onder Windows 7 een Max 3 account te maken. Zie ik iets over her hoofd?

 42. Woont in een flat met blokverwarming.
  Vervolgens op alle verwarmingen de eq3 gemonteerd. + Cube
  Alles werkt perfect.
  Zeker een aanrader dit product.

  Alleen 2 nadelen:
  *Gebruik niet de app van MAX! maar van (MAX! Heizung Steuerung)
  Dan weet je zeker dat je verwarming aangaat, (thermostaat gaat meestal na +-5min in werking)
  *Stomme ontkalking functie die wekelijks is. (gewoon elke week even veranderen)

  Alleen vraagje over de wandthermostaat kan je hier ook de temp aflezen wat momenteel de temp is in die ruimte? (dus niet doeltemp)

  • >>Alleen vraagje over de wandthermostaat kan je hier ook de temp aflezen wat momenteel de temp is in die ruimte? (dus niet doeltemp)

   Ja. Je kunt instellen welke temperatuur getoond wordt: actuele of ingestelde temperatuur.
   Zie handleiding hfstk 15.3 Switching setpoint and actual temperature display (S-A), blz 27
   http://www.eq-3.de/max-heizungssteuerung-produktdetail/items/bc-tc-c-wm.html

   Ik vind de letters op het display erg klein. Bovendien is er geen achtergrondverlichting. Op de thermostaten wel, zodra je een knop indrukt.
   Is dat normaal of is die van mij defect?

 43. Hallo,

  Ik heb deze set onlangs ook gekocht en geinstalleerd. Alles is perfect gelukt, echter heb ik 1 probleem bij het inloggen op de portal via een externe computer krijg ik de ingestelde kamers met de gewenste temperatuur niet te zien. Ook als ik inlog via mijn gsm (app) krijg ik niets te zien en kan ik niets instellen, doch zijn mijn inloggegevens correct.

  Heeft iemand hier al ervaring mee of ook voorgehad?

  Thx voor jullie feedback!

  • Hoi Johan,

   1e vermoeden:
   In de software die je installeert op je pc kun je aangeven dat je ook online of via de portal oid je max-omgeving kunt bereiken, heb je dat aangezet?
   2e vermoeden is simpeler; je netwerk thuis is wel verbonden met het internet?

   Groet Marnix

 44. Mijn woning maakt gebruik van stadsverwarming. In de woonkeuken van mijn woning wil ik vloerverwarming aanleggen. In de woonkamer heb ik 2 radiatoren en 1 convectorput. Op de tweede etage en de zolder nog in totaal 8 radiatoren. Ik wil de ruimtes onafhankelijk van elkaar kunnen regelen. Welke EQ-3 producten zou ik hiervoor moeten aanschaffen? Met name voor de vloerverwarming (die uit 3 groepen gaat bestaan). Mijn idee is:
  • 1 stuk MAX! wandthermostaat (voor de woonkamer)
  • 1 EQ-3 CUBE LAN
  • 1 thermostatisch ventiel voor in de convectorput in de woonkamer die door MAX! wandthermostaat wordt aangestuurd, maar bestaat dit wel?
  • 2 thermostatisch ventielen voor de 2 radiatoren in de woonkamer die door MAX! wandthermostaat wordt aangestuurd, of 2 radiatorthermostaten.
  • 8 stuks EQ-3 MAX! draadloze radiatorthermostaat voor alle overige radiatoren

  Het liefst zou ik de vloerverwarming in de keuken ook regelen via EQ-3 maar ik kan niet bedenken hoe. De vloerverwarmingsinstallateurs zeggen dat ze eerst hun eigen regelapparatuur gewoon installeren tegelijk met de buizen en de verdeler en dat ik dan later maar een nieuw regelssysteem (van bijv Honeywell) er op moet laten zetten. Maar dit lijkt mij zonde. Indien het ondoenlijk is dan zal ik de vloerverwarming maar niet koppelen aan de EQ-3.

 45. Hallo,

  Bij mij zijn de eQ-3 MAX+ knoppen vandaag gemonteerd (hier ben ik zelf niet bij geweest), maar het water in de radiator blijft doorlopen. Ik krijg ook de F2 melding. Nu zag ik hierboven dat dit met een muntstuk van 0.05 te verhelpen is. Kan ik dit zelf doen? Zo ja, kan ik de thermostaat gewoon loskoppelen door aan de ring te draaien die ook afgebeeld staat in de bijbehorende afbeelding? Of kan ik een plens water verwachten?

  Alvast bedankt voor jullie reactie.

  Mvg,
  Carien

  • Hallo Carien,

   Je kan de eQ-3 knoppen inderdaad er gewoon afdraaien. Eén of twee muntstukken gaf bij mij de oplossing. Eerst heb ik er één geprobeerd en daarbij kreeg ik nog steeds een F2 melding. Met een tweede werkte het prima.

   Groet, John.

 46. Kan iemand mij uitleggen wat er bedoeld wordt in hoofdstuk 15 en 16 (handleiding thermostaat)?
  In beide gevallen moet er niet verwarmd worden. Wat is dan het verschil?

  15. Verwarmingspauze activeren (batterijen sparen)

  Als de verwarming in de zomer uitgeschakeld is, ….tot op het display ‘ON’ verschijnt.

  16. Vorstbeveiliging activeren (radiator uitschakelen)

  Als de ruimte niet moet worden verwarmd, ….tot op het display ‘OFF’ verschijnt.

  Groeten, Meo

  • Hallo Meo,
   Heeft u gevonden om op anti-vorst modus te activeren, ons radiatoren blijven gaan om modus “Off”.
   Kan u mij helpen, wij hebben de gewone digitale thermostaten gekocht niet de max.
   alvast bedankt,

   mvg
   aude

 47. Hallo ik heb een vraag

  Ik heb de cube ,wandthermostaat en een radiator thermostaat.
  Via internet kan ik deze goed bedienen maar als ik de wand thermostaat wil gebruiken reageert de radiator thermostaat niet.

  Kunnen de wand thermostaat, die gekoppeld is aan de cube en de actuele temp aangeeft, niet samen werken of overruled de cube mn wand thermostaat. ?

  groet Danny

  • Danny,
   Op de site van Max (duitstalig) staat een faq. Daarin staat dat er niet een apparaat is die prioriteit heeft boven een ander voor het instellen van de temperatuur. Degene die het laatste een instelopdravht geeft wordt aangehouden.

   Dus als je via de wandthermostaat een temperatuur instelt en wat later daarna via internet dan geldt de internettemperatuur. Als je weer wat later via de wandthermostaat weer een aanpassing maakt dan geldt die temperatuur. Als je weer wat later handmatig de radiatorthermostaat draait dan geldt die temperatuur weer, en zo verder.

   Zie je in je lokale max software je wandthermostaat wel? Is die wel aangemeld bij de cube? Dat zou ook jouw vraag kunnen verklaren.

   Groetjes,
   Arie

 48. Op conrad staat de vermelding: “De Max!-wandthermostaat fungeert als centrale afstandsbediening voor tot 8 radiatorthermostaten en 8 raamcontacten in één ruimte.”
  Wat ik wil:
  – 6 kamers (met elk 1 radiator) aansturen. 4 op eerste verdiep, gelijkvloers: living en badkamer.
  – De “eQ-3 MAX! Eco knop” in de hal plaatsen (vooraan in het huis)
  – De “eQ-3 MAX! Draadloze wandthermostaat” op 1ste verdiep centraal plaatsen

  Nu is mijn vraag: gaat deze opstelling werken (hoever werkt deze toestellen draadloos).
  Is de “eQ-3 MAX! Cube Lan Gateway” nodig voor deze opstelling, ik heb geen behoefte om via pc of smartphone temperatuur in te stellen.

 49. Hallo,

  Wij hebben onlangs die thermostaten gekocht, wat we niet aan de praat krijgen is het manuele modus tegen vorst, dus op “Off” stands, de radiatoren blijven op volle toeren draaien. wat kan het probleem zijn?
  Nochtans heeft 2 dagen wel gewerkt.

 50. Hallo

  ik zie dat deze blog reeds enkele jaren bestaat, kunnen jullie mij vertellen of jullie tevreden zijn van het systeem? heeft er iemand vergeleken met de homematic en homematic-ip reeks ook?thx for feedback

  • Hallo Guy,

   De thermostaatkranen gebruiken we nog steeds naar tevredenheid.

   Het zwakke punt vind ik de schroefkoppeling om deze vast te draaien aan de radiator. Deze is zwak omdat deze van plastic gemaakt is, bij de meeste klassieke thermostaat- of radiatorkranen zijn deze van metaal gemaakt. De plastic schroef schiet soms los en is lastig bij het plaatsen van de kranen en soms bij het vervangen van de batterijen (ongeveer 1x per 1,5 – 2 jaar). Om dat op te lossen gebruik ik soms teflon tape.

   Groet, John.

 51. Hallo John,
  Uit de blog en de reacties maak ik op dat de kranen niet in staat zijn om warmte van de ketel te vragen, dat gebeurd via de wandthermostaat. Mijn doel is het volgende, kun jij aangeven of mijn bedachte oplossing juist is?

  Ik wil graag de verwarming kunnen regelen in 3 vertrekken, de woonkamer, de badkamer en de keuken. Mijn wens is om via smartphone deze vertrekken te kunnen verwarmen in alle mogelijke combinaties. De ene keer alleen de keuken, de andere keer een combinatie van de keuken en de woonkamer etc. Wij kunnen vanwege onregelmatigheid geen standaard programma’s instellen.

  Mijn opstelling had ik als volgt in mijn hoofd. 1x wandthermostaat van eq3 max en radiatorthermostaten voor de 3 genoemde ruimtes. Alle apparaten staan standaard op 15 graden. Zodra ik naar huis rijd, zet ik de wandthermostaat (die in de woonkamer hangt) op 20 graden zodat er warmte wordt gevraagd. Tevens zet ik dan de radiatorthermostaat op 20 graden van de ruimte die ik wil verwarmen. Gaat dit ook goed als ik de woonkamer (waar de wandthermostaat hangt) op dat moment niet verwarm? Dus bijvoorbeeld alleen de keuken?

  Groet,
  Niek

 52. Nu lees ik dat de wandthermostaat van eq3 max ook geen aansturing van de ketel doet. Klopt dit? Waar is de wandthermostaat dan goed voor?

  Ik moet de warmtevraag wel via een app kunnen bedienen, onze Bosch fr10 kan namelijk ook geen programma’s instellen. Zou dat betekenen dat ik ook nog een nieuwe thermostaat moet kopen die op afstand te bedienen is? Ik hoopte dat de wandthermostaat van eq3max dit zou kunnen. (dat radiatorkranen geen warmte kunnen vragen is me duidelijk, maar dat de wandthermostaat dat ook niet kan nog niet)

 53. Hallo,

  Afgelopen zomer heb ik voor drie ruimtes kamer- en radiatorthermostaten en de Cube gekocht en geïnstalleerd. Met de MAX! Software voor Mac (nu versie 1.4.5) heb ik de Cube van de weekprogramma’s voorzien. Op de router de benodigde poorten open gezet. Alles geprobeerd en dat werkte, evenals de internetportal. Dus ‘so far so good’ en de verwarmingsinstallatie werkt nu met de weekprogramma’s, die ik afgelopen zomer heb geprogrammeerd. Nu wil ik met de huidige wintertemperaturen de weekprogramma’s aanpassen. Echter de Cube neemt de wijzigingen niet over. Graag hulp.

  Ik begrijp het volgende:

  De MAX! Software programmeert de Cube met de weekprogramma’s. Na het programmeren kan de Cube zelfstandig verder met het aansturen van de kamerthermostaten en heeft daarvoor de MAX! Software niet meer nodig.
  Als ik het nieuwe weekprogramma met het MAX! programma doorstuur naar de Cube krijg ik de melding terug dat de wijzigingen zijn overgedragen. En dat klopt ook blijkens het volgende: Start ik het MAX! programma op een andere computer, dan is het weekprogramma op deze tweede computer aangepast aan de wijzigingen die ik op de eerste computer naar de Cube had opgegeven. En deze tweede computer kan die wijzigingen op geen enkel andere manier verkregen hebben dan van de Cube! De wiiziging van het weekprogramma is dus wel opgeslagen in de Cube, maar die herprogrammeert de kamerthermostaten dus niet. En dus blijft het oude zomerprogramma van kracht.

  Voordat ik de Cube een reset geef en vervolgens alle ruimtes weer moet definiëren en de thermostaten moet inleren, graag instructies hoe ik de Cube zover kan krijgen dat die opgegeven wijzigingen in de weekprogramma’s doorstuurt naar de thermostaten.

  Robert

  P.s.: nog een ander probleempje: bij de koop van de Cube is een tweejarig abonnement op de internetportal inbegrepen. Echter op 18-01-2016 (na 5 maanden dus) krijg ik de melding dat er nog 0 dagen resteren; kortom het abonnement is beëindigd. Ik kan er niet achterkomen hoe ik bij mijn accountgegevens kan komen. Wie heeft raad?

 54. Uitstekende ervaring, sinds dec 2013, gebruik ik de max-3q.
  Sinds windows 10 live is heb ik de software aangepast op mijn PC en sindsdien merk ik instabiliteit.

  De installatie zit in een gezamenlijk vakantiewoning waar internet via de router en een Develo systeem wordt verdeeld, dit voor verschillende aansluitingen in appartementen, 7 in totaal allen een eigen Wifi.
  De max-3q unit heeft problemen om op het internet te blijven en schakeld zich uit!
  Ik kan dus op afstand deze installatie niet meer bedienen wat wel de bedoeling is en wel zogewerkt heeft.

  Inmiddels heeft een ander in het huis een soort gelijk systeem geplaatst en het blijkt ook dat beide installaties nu inteverentie hebben en niet meer bedienbaar zijn. Max-3q naar de thermokranen zijn dan niet aanstuurbaar.

  Is dit probleem bekend en hoe op te lossen.

  Hartelijk dank, Georges

  • Zoals ik in mijn eigen post hierboven heb aangegeven, regelt de Cube (nadat hij is geprogrammeerd) zelfstandig de thermostaten. Echter, de Cube werkt op een andere frequentie dan een Wifi station. De Cube werkt op 868,3 MHz (de Home-automation frequentie) en een Wifi station op 2,4 of 5 GHz. Interferentie tussen de frequentie van de Cube en een Wifi station is er niet. Echter, als in het appartementencomplex andere bewoners ook met Home-automation werken, dat kunnen bijvoorbeeld Philips Hue lampen zijn en dergelijke, kunnen die wel interferentie geven. Mogelijk te controleren door medebewoners te vragen of zij ook problemen met hun Home Automation apparatuur hebben (dus alleen de apparaten die op de 868 MHz frequentieband werken).

   De 7 Wifi stations kunnen een behoorlijk probleem opleveren, omdat zoveel apparaten dicht op elkaar een tekort aan beschikbare kanalen kan opleveren. Dit wordt nog verergerd als er ook nog Bluetooth apparaten gebruikt worden, want die maken ook gebruik van de 2,4 GHz frequentieband.
   Het Wifi probleem kan worden opgelost door een Dual Band Wifi station te installeren: die zenden op zowel de 2,4 als de 5 GHz band. Stel de PC en het Wifi station in op de 5 GHz band en de Wifi problemen met die oorzaak zijn vrijwel zeker opgelost. Vraag me niet hoe dat op Windows werkt, want ik ben een Mac gebruiker.

   Het installeren van een nieuw besturingssysteem kan soms ongewenste effecten hebben. Hoewel ik, zoals gezegd, geen Windowsgebruiker ben, zou het kunnen dat er in dit nieuwe systeem veel nieuwe veiligheidscontroles zitten die veel bandbreedte gebruiken. Het Devolo systeem zelf is een zeer stabiel systeem, maar tot voor kort nogal beperkt in bandbreedte.
   Sinds kort is de Devolo er ook in een gigabit uitvoering: de dLan 1200 powerline adapter. Behoorlijk prijzig, maar hij biedt twee maal zoveel bandbreedte als de vorige generatie dLan 550/650, om nog maar te zwijgen over de dLan 200 versie. Let op dat de Devolo aan de kant van de internetaansluiting ook een model dLan 1200 moet zijn. De 1200 is ook compatible met de tragere versies, zodat bewoners die geen problemen hebben, niets hoeven te vervangen.
   Gebrek aan bandbreedte kan dus ook instabiliteit geven. Dat geldt zowel aan het eindpunt als aan het begin: hoe snel is de internetaansluiting die de provider levert? Met 7 huishoudens moet er toch wel minstens 40 Mb geleverd worden. En dan gaat het er niet om wat de provider belooft, maar wat hij werkelijk levert,

   Robert

   • Mijn dank voor alle input die je leverde. Een snellere Develo 1200 zou misschien een oplossing kunnen bieden. Ik ga het zeker proberen wat je voorstelt.
    Vervelend is dat wij er niet wonen, alleen in de weekenden komen daar.
    Mij valt altijd op dat de Max-3q er ‘s nachts eruit wordt gegooid (03-04uur) eens in de 3 nachten.Het lijkt op een backup die bij de provider T-mobile wordt gemaakt, Dit wordt door de max-3q niet gepikt en gaat down, led knippert voortdurend.

    gr. Georges

 55. Mijn probleem, beschreven op 18 januari is opgelost. Ik had voor twee thermostaten 7 periodes ingesteld met 15 schakelmomenten, terwijl de Max! thermostaten maar 6 periodes met 13 schakelmomenten op kunnen nemen. Daarom werd het nieuwe programma dus wel door de Cube overgenomen, maar niet doorgegeven aan de thermostaten.

  Het vervallen abonnement op de internetportal is nog niet opgelost, omdat ik nergens een ingang kan vinden naar het persoonlijke gegevens gedeelte van mijn account: ik kan dus wel inloggen op mijn account, maar daarna zijn er geen menukeuzes om instellingen te veranderen. Na het inloggen loop ik dus dood in een lege pagina.

  • hoe kan ik GVD een account maken voor die Max! eQ-3 software….ik zie alleen maar een inlogscherm maar nergens de mogelijkheid om een account te maken.

   ook het interne ip adres van de Cube (192.168.0.222) doet niets….

   HELP!!!!

 56. Wij hebben twee eQ-3 radiatorthermostaatkranen met Bluetooth aansturing gekocht.
  Tijdens het installeren werd aangegeven dat er nieuwe firmware was voor deze kranen, maar tijdens het uploaden viel de verbinding weg, geeft het display van de kraan “UPd” aan en doet verder niets meer. Een harde reset of het verwijderen van de batterijen helpt niet. Weet u raad?

  Groeten,
  Gerrit

 57. Domotica systeem Pimatic heeft een plugin voor het aansturen van de kranen. Zie https://pimatic.org/plugins/pimatic-max/

 58. Ik heb vandaag een homematic draadloze wandthermostaat en een radiatoorthermostaat van homematic gekocht. Vervolgens heb ik onze oude thermostaat van oventrop eraf geschroefd en wilde ik de homematic thermostaat erop draaien. Helaas lukte het niet. Alsof de schroefdraad anders is bij de homematic thermostaat. Ik kreeg het niet voor elkaar. Komt iemand dat bekend voor? Is er een oplossing hiervoor. De fabrikant schrijft van een simpele montage…wat doe ik verkeerd?

  Mvg Monika

 59. Hallo Monica,

  Omdat ik in een huis woon met oudere radiatoren had ik bij sommig ook het probleem dat de bijgeleverde verlopen niet pasten. Daarom ben ik verder gaan zoeken en kwam uiteindelijk bij Cronrad terecht. Die hebben veel mogelijkheden hiervoor, het is wel even goed zoeken naar de juiste. Voor mij was deze:
  https://www.conrad.nl/nl/thermostaatadapter-geschikt-voor-radiator-markaryd-560389.html
  goed passend.

  Ik hoop dat je daar verder mee kan.
  Groet, John.

 60. Lijkt me zo bizar dat ze een systeem ontwikkelen om automatisch een kamer op temperatuur te krijgen, maar dat deze niet met de ketel communiceerd.
  In dat geval moet de ketel toch altijd aanstaan met de risico’s van dien? Alsook met een constant energieverlies ook al word er geen warmte gevraagd door de radiators?
  Of moet dit dan weer gecombineerd worden met alsnog een wandthermostaat die de ketel aanzet enkel wanneer er in een van de kamers warmte nodig is? (bv de nacht al uitsluiten)
  Met die combinatie is er dan toch weer een risico want hij staat bv in de woonkamer waar hij bv 21° meet, dan slaagt hij af.
  Stel dat je in een andere kamer tegelijk hetzelfde wilt, daar krijgt hij dan nix meer binnen omdat hij dankzij de woonkamer afgeslagen is.
  En dan ga ik er van uit dat die radiatorkoppen zelf een ingebouwde thermometer hebben (vind dit nergens duidelijk terug), anders moet in elke kamer een thermostaat zetten wat de kostprijs dan weer opdrijft.

  Additioneel stel ik dan de vraag of die ingebouwde thermometer deftig kan meten aangezien hij op een radiator gemonteerd word.
  Ik denk dat als ze was live examples maken en duidelijkere info opgeven ze meer zouden kunnen verkopen.

  • Er bestaan toch al lang thermostaatkranen met standen 1 2 3 4 5 . Deze werken toch gewoon net opdezelfde manier. Alleen kan je deze automatisch van stand laten wisselen ipv dat je manueel zou gaan draaien aan de knop. Temperatuur is dus net zoals bij deze klassieke thermostaat kranen in feite relatief en afhankelijk van waar de thermostaat staat en zijn temperatuur meting doet (waar de kraan normaal ook altijd maximaal open staat).

   • Vroeger was dat inderdaad zo, maar dus met de nodige risico’s en rendementsverlies.
    Als de (interne) ketelthermostaat weigert komt er stoomvorming en knal.
    Het risico word tegenwoordig verminderd door een thermostaat die met de ketel spreekt.
    Mijn vragen blijven onbeantwoord.

  • Maw, als dit systeem word toegepast, moet de gebruiker nog steeds een manuele afstemming/synchronisatie maken tussen de radiatorknoppen en een thermostaat.
   Bv er word warmte gewenst in kamer1, de thermostaat moet de ketel laten draaien
   Tijdstip | Kamer | Actie
   06:55 | kamer1-3 | thermostaat zet ketel aan
   07:00 | kamer1-3 | radiatorknop vraagt warmte
   07:45 | kamer1-3 | thermostaat zet ketel uit en radiatorknop vraagt geen warmte
   15:35 | kamer4 | thermostaat zet ketel aan
   15:40 | kamer4 | radiatorknop vraagt warmte
   00:00 | kamer4 | thermostaat zet ketel uit en radiatorknop vraagt geen warmte

   Kamer 1 & 2 zijn slaapkamers, kamer 3 is de badkamer, kamer 4 is de woonkamer.
   Enkel zo kan je toch je risico vermijden en het rendementsverlies tegen gaan?
   Als nu de wandthermostaat van Eq-3 gewoon met de ketel spreekt, is alles toch netjes afgestemd ipv een gekul?

   • Nu vind ik wel een ander systeem van eQ-3 (genaamd Homematic IP) dat volgens de omschrijving wél de boiler kan besturen.
    Doos noemt Homematic IP Multi IO Box – Separate control unit for switching the boiler and the circulation or heating pump.
    Hier staat dan weer niet expliciet bij dat dit kastje dan weer spreekt met de radiatorkoppen.
    Snap niet dat ze dit niet duidelijk maken, geen goede manier van verkopen.
    Ik vind hier ook bijzonder weinig reviews van of informatie van eindgebruikers.
    En het systeem staat niet in de lijst van thermostaten bij Conrad:
    https://www.conrad.nl/nl/verwarmingsregeling-thermostaten-c37360.html
    Het systeem is duurder, maar als het de ketel kan aansturen is het bijzonder waardevoller.
    Wat een gedoe allemaal!

  • Nu vind ik wel een ander systeem van eQ-3 (genaamd Homematic IP) dat volgens de omschrijving wél de boiler kan besturen.
   Doos noemt Homematic IP Multi IO Box – Separate control unit for switching the boiler and the circulation or heating pump.
   Hier staat dan weer niet expliciet bij dat dit kastje dan weer spreekt met de radiatorkoppen.
   Snap niet dat ze dit niet duidelijk maken, geen goede manier van verkopen.
   Ik vind hier ook bijzonder weinig reviews van of informatie van eindgebruikers.
   En het systeem staat niet in de lijst van thermostaten bij Conrad:
   https://www.conrad.nl/nl/verwarmingsregeling-thermostaten-c37360.html
   Het systeem is duurder, maar als het de ketel kan aansturen is het bijzonder waardevoller.
   Wat een gedoe allemaal!

 61. Nu zie ik dat eq3 ook een ketelsturing levert! Echter alleen in de UK: eq3 max boiler control.
  Ik had eerder al een keer gehoord op een beurs dat dat zou komen. Maar heeft iemand er ervaring mee? En enig idee waarom dat niet in Nederland wordt uitgebracht? Stel dat ik zo’n ding zou kunnen bemachtigen, zou dat ook hier werken? Ik heb verschillende ruimtes uitgevoerd met radiatorkranen en ruimtethermostaten en een cube.
  Hein

  • Ik heb eq-3 laatst gemailed en kreeg telkens halve antwoorden.
   Om boiler control mee te integreren zou ik volgende zaken nodig hebben van Homematic IP:
   Access point, radiator thermostats, wall thermostat, multi IO box en floor heating actuator.
   Ze zeiden dat deze manier ontworpen was voor vloerverwarming, dat het zo zeer slecht zou werken en dat ze het ook zelf niet hebben getest.
   Nadat ik vroeg of ze een gelijkaardig systeem zouden ontwikkelen als honeywell hebben ze me niet meer geantwoord.
   Mijn vraag aan hun:
   “I just need a system that automatically opens the radiators when predefined heat is required and which turns off the boiler when heat is no longer required.”
   Deze vraag heb ik 3x gesteld en heb 3x een ander antwoord gekregen.
   Ik staak mijn zoektocht naar een betaalbaar systeem.

 62. Hallo Timothy,
  Nu weet ik niet alles van eq-3, maar
  – automatically opens the radiators when predefined heat is required: werkt prima
  – turns off the boiler: wat bedoel je daarmee?
  Groet, John.

  • John,
   Dat hij de radiators open dicht kan draaien daar heb ik wel vertrouwen in, mijn pa heeft zo’n systeem van hun.
   Maar dat is ruim onvoldoende functionaliteit in zijn geheel.
   Als de radiators geen warmte doorlaten, mag de boiler ook geen warmte meer genereren, dit blijkt eq-3 niet te kunnen aansturen.

 63. Hallo,

  Ik woon in een appartement met blokverwarming. Zoiets lijkt me ideaal!! Ik heb een zoontje dus het lijkt mij lekker dat als we wakker worden ik niet eerst alles op moet draaien om vervolgens niet te vergeten alles weer dicht te draaien voor we gaan werken en naar school gaan.
  Nu vraag ik me af, alleen een thermostaat regelaar (zo’n knop) werkt niet. Wat moet je precies hebben om Programma’s in te kunnen stelen (wanneer aan, wanneer uit etc). Ik hoef niet per se op mijn mobile van buitenaf het te kunnen besturen.. dus mijn vraag: wat heb ik nodig? Cube (gateway), eq3 knoppen en klokthermostaat?

  Ik hoor graag.

  Groeten

 64. Hallo Karin,

  De Max Basic die ik had was niet te combineren met de cube.
  Dus om te kunnen programmeren is een nieuwe EQ3 radiator thermostaat in cobinatie met een Cube nodig..

  Groet, John.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>